Hjem MGK

MGK header

MGK - Musikalsk Grundkursus

Musikalsk Grundkursus er en offentlig musikkonservatorieforberedende uddannelse for 14-25-årige forløbende over tre til fire år, der har som mål at forberede sine elever til musikkonservatoriets optagelsesprøve, eller til aktiv deltagelse i det lokale musikliv. Som noget nyt, er det blevet muligt at tage dele af undervisningen på Roskilde Musiske Skole. » Læs mere her

På MGK undervises der i hovedfag, bifagsklaver, hørelære, teori, musikkundskab, kammermusik/sammenspil, SSB (Sang, Spil og Bevægelse), kor samt diverse valgfag. Der er typisk ca. 8-10 timers undervisning om ugen, og dertil et stort timeforbrug i forberedelse. Ud over ugentlige timer vil der være weekendkurser og turnéer. MGK er både for klassiske og rytmiske musikinteresserede. En normeret MGK-uddannelse varer tre år, men hvis undervisningen kombineres med en gymnasial uddannelse eller anden skolegang, kan den foregå over fire eller evt. fem år. Uddannelsen er gratis, men ikke SU-berettiget.

» Læs mere om uddannelsen på MGK Sjællands hjemmeside

 

RMS og MGK Carlotta og Tim foto Niels Erik Mogensen 1 web

Udvidet samarbejde med MGK Sjælland

Roskilde Musiske Skole har altid haft et godt samarbejde med MGK Sjælland. Et samarbejde som nu udvides, så MGK-uddannelsen fremover vil være mere tilgængelig for musiktalenter på ungdomsuddannelserne. Vi er på nuværende tidspunkt i tæt kontakt og samarbejde med Roskilde Gymnasium, Himmelev Gymnasium, VUC og Roskilde Katedralskole om at skabe de bedst tænkelige forudsætninger for at kombinere en gymnasial uddannelse og et MGK-forløb! Et initiativ som bl.a. vil betyde, at elever kan modtage MGK-undervisning sideløbende med sin ungdomsuddannelse.

Tidligere på året fik MGK Sjælland, der har center i Køge, partnerskoler i Roskilde, Rønne, Næstved, Vordingborg og Holbæk. Formålet med samarbejdet er at udbrede MGK-undervisningen til hele Region Sjælland.

Roskilde vil gerne understøtte denne udvikling, og elever på en ungdomsuddannelse i Roskilde vil derfor kunne tilbydes et MGK-forløb i samarbejde med Roskilde Musiske Skole.

At følge et MGK-kursus sideløbende med en ungdomsuddannelse er en unik mulighed for at arbejde målrettet med musikken i elevens hjemby (eller en by, der geografisk ligger mere hensigtsmæssig end Køge).

At en ungdomsuddannelse kan kombineres med et MGK-forløb har ifølge leder af rytmisk linje på MGK Sjælland, Thomas Fryland, klare fordele: ”MGK kan i højere grad kan være med til at stimulere det talent, som allerede har fundet vej til musikskolen, og som er sultent på mere. De af vores kursister, som samtidig tager en ungdomsuddannelse, er særligt udfordrede på tid og overskud, og vi vil gerne komme dem i møde ved at tilbyde dem undervisning i det miljø de bor og færdes i til daglig.”

På sigt ser Tom Henriques (leder af RMS) også flere samarbejdsmuligheder med andre aktører i musikbyen Roskilde: ”Man kan også forestille sig, at 3 elever fra Domkirkemiljøet bliver optaget på MGK. I dette tilfælde kan man etablere et klassisk sangmiljø i og omkring Domkirken og Domkirkens kor.”

RMS og MGK Carlotta og Tim foto Niels Erik Mogensen 3 web

Carlotta Naulin og Tim Berland udtaler:

For Tim With Berland der tager MGK-uddannelsen med klaver som sit hovedfag, er muligheden for at få klaverundervisningen i Roskilde en stor fordel i en travl hverdag: "Min hverdag er propfyldt, fordi jeg også studerer matematik på Københavns Universitet, og normalt er derinde fra morgen til middag eller eftermiddag. Jeg når lige hjem, og så skal jeg afsted igen med tog eller i bil til Køge. Én times undervisning i Køge tager to timer for mig. I Roskilde er det 10 minutter på cykel hver vej," fortæller han.

Carlotta Van Bronswijk Naulin er enig: "Det sparer en del transporttid. Jeg er til klaver 2 gange om ugen. Man bruger lang tid på at komme til Køge med tog og bus. På den måde er det befriende at det tager mig 15 minutter at cykle op til undervisningen i Musikkens Hus på Kildegården." Også tilknytningen til hendes klaverlærer kan fortsættes: "Jeg er super glad for at gå hos Sara (Avakian) – at jeg kan blive ved at have hende som lærer er en stor fordel." Med det gode bekendtskab følger fleksibiliteten: "Sara (Avakian) har været fantastisk til at finde tidspunkter, hvor det passer i mit skema og ikke ligger på et åndssvagt tidpunkt, hvor jeg må skynde mig tilbage til studiet i København," siger Tim.