Hjem Musikklasser på Østervangsskolen

Fotos her på siden af Roskildes første Musikklasse

» Optagelse og kriterier for optagelse 2018

» Flyer om Roskilde Musikklasse

Alle Tiders Musikby Roskilde fik sin første Musikklasse på Østervangsskolen i 2016. I august 2018 starter den tredje årgang 7.M med 24 elever, som kommer fra de fleste af kommunens folkeskoler – og endog fra andre kommuner og privatskoler – for at gå sammen i netop dén klasse. Hvorfor? Fordi de ikke kan lade musikken ligge. Fordi de ikke kan få nok af det musisk-kreative liv i deres dagligdag, og at de derfor ønsker at bruge både mere af deres skoletid og deres fritid på musikken.

Elevernes ønske om en skolehverdag, hvor de musiske fag både i mængde og tyngde er på højt niveau og med tæt kontakt til den kunstneriske virkelighed uden for skolen, er ikke den eneste grund til, at de starter i Musikklassen. Nej, de er blevet optaget ved en prøve i musikalske færdigheder, samarbejdsevner og engagement – de samme kompetencer, der i de kommende tre skoleår bliver styrket yderligere gennem daglige og ugentlige møder med musikalske lærere, mestre og inspiratorer, som alle har det til fælles, at de deler elevernes kærlighed til musikken.

Slide 14 Ved klaveret rundkreds

Overskrifterne for det musikfaglige indhold i Musikklassen:

• - Mentorordning: eleverne får ekstra tid med deres instrumentallærer eller anden mentor, som har fokus på elevens individuelle musikalske udvikling
  • - Projektuger: der arbejdes i dybden med at skabe og udøve musik i fællesskab
  • - Krop & Bevægelse: ugentlig danse- og bevægelsestræning samt koreografi
  • - Stemme: fælles sang, kor og stemmetræning
  • - Rytme: kropslig rytmisk træning og trommeworkshops
  • - Musikalsk begrebsdannelse: musik som kommunikation, performance, kunstnerisk udtryk, medie til selvudvikling, kulturelt kit og professionelt erhverv
  • - Musikkundskab: musikhistorie, æstetik, teori og hørelære
  • - Ekskursioner: musikalske oplevelser som koncerter, danse- og teaterforestillinger, lydkunstudstillinger samt praktikbesøg på musikrelaterede arbejdspladser
  • - Stjernestunder: meet-the-artist, master classes og andre kunstnermøder

Herudover arbejdes der tværfagligt med musikken som medie, ingrediens eller genstand for undersøgelser i de naturvidenskabelige, sproglige og samfundsorienterede fag.

Den første Musikklasse går til afgangsprøver i juni 2019. De seneste tre år er eleverne konstant blevet udfordret på deres musikalitet - deres teknik, teori, historiske perspektiv og praktiske færdigheder udi de musiske discipliner er udviklet sideløbende med de almene fag i folkeskolen, og dette har givet dem et valg: Skal deres stærke musikalske kompetencer være bestemmende for deres videre valg af studie og karriere? I så fald er de klædt bedre på end de fleste afgangselever fra folkeskolen, for de har fået og udnyttet muligheden for at fordybe sig i den skabende musiks mangfoldighed af udtryk. Og bliver musikken ikke afgørende for deres valg af uddannelse og profession, har de fået styrket deres sanselighed, indsigt og kreativitet, hvilket vil komme dem til gode resten af livet. I alle dets forhold.

Slide 15 Pa musiktrappen
Musikklassen på Østervangsskolen realiseres sammen med Roskilde Musiske Skole
- og i samarbejde med Aaben Dans, Kulturskolen, Ragnarock, Gimle, Museet for Samtidskunst, Roskilde Synger, Schubertiaden, Folk Roskilde samt Roskilde Musikforening.

Kontakt kunstnerisk leder Anders Hvidberg-Hansen pr. mail for yderligere info: Denne emailadresse er beskyttet mod programmer som samler emailadresser. Du skal aktivere javascript for at kunne se adressen.

» Se hvordan det hele startede med "Optakten" i 2015